بازگشت به دوره

انواع داده اولیه (Primitive Data Types)

جاوا اسکریپت از انواع مختلفی از داده‌ها پشتیبانی می‌کند. ۶ مورد از انواع داده در جاوا اسکریپت، با عنوان انواع داده‌ی اولیه یا Primitive Data Types شناخته می‌شوند. منظور از نوع داده‌ی اولیه، نوعی است که قابل تجزیه به انواع دیگر نیست و سایر انواع پیچیده‌تر از ترکیب همین انواع داده‌ی اولیه به وجود می‌آیند. ۶ نوع داده‌ی اولیه در جاوا اسکریپت عبارتند از :

هر داده‌ای که جزء موارد فوق نباشد از نوع Object خواهد بود. البته Object ها خود دارای انواع مختلفی هستند که در فصول بعدی به آن‌ها خواهیم پرداخت. اما این انواع داده به چه معنی هستند و کاربرد آنها چیست؟

به طور کلی هدف از برنامه‌نویسی، بررسی و تحلیل داده‌های ورودی و تولید یک خروجی متناسب با داده‌های ورودی است. اما آیا داده‌های ورودی همیشه به یک شکل هستند؟ پاسخ منفی است. مثلاً اگر ورودی یک مسئله طول و عرض یک مستطیل و خروجی مسئله، مساحت مستطیل باشد. در این صورت هر دو داده‌ی ورودی و خروجی مسئله از نوع عددی خواهند بود. اما اگر ورودی یک مسئله نام یک شخص بوده و خروجی آن تعداد تکرارهای آن نام در یک متن خاص باشد. در این صورت ورودی مسئله از نوع رشته‌ای (متنی) و خروجی آن از نوع عددی است. یا به عنوان آخرین مثال، اگر ورودی مسئله طول و عرض یک مستطیل و خروجی آن، پاسخ به این سوال باشد که آیا مساحت این مستطیل از ۱۰ برزرگتر است یا خیر؟ در این صورت ورودی‌ها از نوع عددی و خروجی از نوع دودویی (دو حالته - صحیح یا غلط) خواهد بود.

پس با توجه به مسئله‌ای که قصد تحلیل آن را داریم نیاز به انواع داده‌ی مختلفی پیدا می‌کنیم. در جاوا اسکریپت با استفاده از کلمه‌ی کلیدی typeof، می‌توان نوع یک داده را تشخیص داد. جهت درک بهتر این موضوع همین حالا کنسول مورد علاقه‌ی خود را باز کنید (مثلاً کنسول مرورگر کروم) و دستور زیر را در آن تایپ کنید.


typeof 22;

همانطور که در شکل زیر می‌بینید. با اجرای دستور فوق، عبارت "number" در خروجی نمایش داده شده است. این نشان می‌دهد که مقدار 22 یک داده‌ی عددی (Number) است.

می‌توانید دستورات زیر را نیز در کنسول وارد کنید تا نوع داده‌ی هر یک از مقادیر را مطابق با آنچه اینجا می‌بینید مشاهده کنید. (توجه کنید که مقادیر رشته‌ای، مانند رشته‌ی "سلام"، باید داخل دو علامت quote قرار داده شوند)


typeof 'سلام';
← "string"

typeof 10.5;
← "number"

typeof true;
← "boolean"

در دستورات فوق، کلمه‌ی کلیدی typeof یک "عملگر" یا "Operator" است. وظیفه‌ی عملگرها انجام یک عملیات (Operation) خاص بر روی یک یا چند داده است. همچنین داده‌هایی که عملگرها بر روی آنها عملیاتی را انجام می‌دهند نیز "عملوند" یا "Operand" نامیده می‌شوند. مثلاً در اولین مثال فوق 22 یک عملوند است.

نکته : از این به بعد در سراسر این کتاب از نماد "←" برای نمایش خروجی‌هایی که در Console چاپ می‌شوند استفاده می‌کنیم. یعنی خطوطی که با نماد "←" شروع می‌شوند جزئی از کدهای برنامه نیستند. بلکه خروجی تولید شده به ازای اجرای دستورات قبلی را نشان می‌دهند.

در جاوا اسکریپت انواع مختلفی از عملگرها وجود دارد. مثلاً عملگر "*" برای ضرب دو عدد به کار برده می‌شود. در مثال زیر 10 و 20 عملوند و "*" عملگر است. در ادامه‌ی این فصل بیشتر در رابطه با عملگرها و انواع آنها صحبت خواهیم کرد.


10 * 20;
← 200
همچنین در مورد هر یک از انواع داده‌ی معرفی شده در این بخش (مانند Null و Undefined) در ادامه‌ی این فصل بیشتر خواهید خواند.